savci (Mammalia)

burunduk

Tamias sibiricus (Laxmann, 1769)
říše Animalia – živočichové
kmen Chordata - strunatci
třída Mammalia - savci
řád Rodentia - hlodavci
čeleď Sciuridae - veverkovití
rod Tamias - čipmank

 

18–26 cm

50–150 g

 

základní zbarvení srsti je žluté až hnědé, na hrudi a břiše bělavé, na zádech je pět tmavších a 4 světlé pruhy

dožívá se 6¬–10 let

 

páří se v dubnu, po měsíci samice rodí 3–8 mláďat, o které pečuje sama

 

obývá lesy, ve volné přírodě jejich strava zahrnuje semena a plody, houby, hmyz, ptačí mláďata a ještěrky; ohrožení: invazní druh, status IUCN: LC

 

podílí se na šíření semen dřevin i bylin v lese, čímž podporuje jeho diverzitu a resilienci

 

biolib, animaldiversity, iucnredlist

 

křečík Roborovského

Phodopus roborovskii (Satunin, 1903)
říše Animalia – živočichové
kmen Chordata - strunatci
třída Mammalia - savci
řád Rodentia - hlodavci
čeleď Muridae - myšovití
rod Phodopus - křečík

 

4–5 cm

19–26 g

 

druh má popelavě šedou podsadu a okrové dlouhé pesíky, břišní strana je bílá, stejně jako proužky nad očima

dožívá se 2–3 let

 

po celý rok (3–4 vrhy), rodiče tvoří monogamní páry, samice po třítýdenní březosti rodí 3–9 mláďat

 

písčité oblasti, aktivní za soumraku a nad ránem, živí se semeny, rostlinami a hmyzem, na zimu a nejteplejší část léta si vytváří podzemní zásoby; ohrožení: ztráta habitatů, status IUCN: LC

 

nory křečíků provzdušňují půdu, pomáhají zasakování půdy, navíc křečíci konzumují škodlivý hmyz, ze všech tří křečíků rodu Phodopus běhají zdaleka nejrychleji, poprvé byl odchycen v roce 1894

 

biolib, animaldiversity, iucnredlist

 

osmák degu

Octodon degus (Molina, 1782)
říše Animalia – živočichové
kmen Chordata - strunatci
třída Mammalia - savci
řád Rodentia - hlodavci
čeleď Octodontidae - osmákovití
rod Octodon - osmák

 

25–31 cm

200–300 g

 

přírodní zbarvení je hnědočerné, břicho je krémové či plavé, konec ocasu zdobí delší černé chlupy, srst okolo očí je světlejší, uši jsou poměrně velké, má dlouhé hmatové fousy a tmavě oranžové zuby, dožívá se 5 let

 

samec obývá norový systém, ve kterém s ním žijí dvě až tři samice, značkuje si teriotrium močí a odhání jiné samce, v přírodě se páří jednou ročně, na podzim samice rodí 3–6 mláďat

 

lesnatá buš, v horách, konzumuje rostliny, semena i kůru

ohrožení: ztráta habitatů, status IUCN: LC

 

pokožku ocasu lze poměrně jednoduše strhnout, jedná se o obranný mechanismus proti predátorům, poškozaná část ocasu odumře a odlomí se, osmáci mohou trpět cukrovkou

 

biolib, catalogueoflife, animaldiversity

 

plch africký

Graphiurus murinus (Desmarest, 1822)
říše Animalia – živočichové
kmen Chordata - strunatci
třída Mammalia - savci
řád Rodentia - hlodavci
čeleď Myoxidae - plchovití
rod Graphiurus - plch

 

tělo 7–16 cm, ocas 5–13 cm

23–34 g

 

zbarvení hřebetu od svtělé po tmavě šedou, břicho je bílé, oči jsou výrazně černé s tmavým kroužky srti okolo

dožívá se 6 let

 

v přírodě nejčastěji v létě (ale mohou i 2 vrhy ročně), samci v této době bojují o samice, ty rodí 3–4 mláďat

 

les, všežravec (od hymzu po semínka a ovoce)  

ohrožení: ztráta habitatu, nadměrná predace, status IUCN: LC

 

plši jsou potenciálni přenašeči bakterie Yersinia pestis, která způsobuje morovou nemoc

 

biolib, animaldiversity, iucnredlist

 

pískomil mongolský

Meriones unguiculatus (Milne-Edwards, 1867)
říše Animalia – živočichové
kmen Chordata - strunatci
třída Mammalia - savci
řád Rodentia - hlodavci
čeleď Muridae - myšovití
rod Meriones - pískomil

 

tělo 12 cm, ocas dlouhý jako tělo

30–50 g

 

srst s krátkými chlupy, u přírodně zbarvených jedinců je spodní část šedá, střední žluté a konec tmavý, na břišne je srst bílá, dožívá se 6 let

 

páří se po celou vegetační sezónu, mají až tři vrhy do roka, březost trvá 19 až 30 dní,  samice rodí 4–9 mláďat (výjimečně 12), mláďata jsou samostatná po třech až čtyřech týdnech

 

step, písečný podklad, živí se rostlinami a jejich semeny; ohrožení: ztráta habitatu, status IUCN: LC

 

pískomilové jsou v přírodě běžnými rezervoáry leishmanióz a jiných nemocí, které přenášejí komáři

 

biolib, animaldiversity, iucnredlist

 

vačice krysí

Monodelphis domestica (Wagner, 1842)
říše Animalia – živočichové
kmen Chordata - strunatci
třída Mammalia - savci
řád Didelphimorphia - vačice
čeleď Didelphidae - vačicovití
rod Monodelphis - vačice

 

10–15 cm

80–150 g

 

světle šedá srst, nápadné tmavé oči, bezsrtý ocas, který je navíc poloovíjívý

dožívá se 6 let

 

teritoriální, samci značí močí své území, pohlavní dospělost ve 20 týdnech, až 5 vrhů ročně, samice rodí 7–9 mláďat

 

tropické lesy, křoviny a trávnaté oblasti aktivní v večerních a ranních hodinách, všežravec (od hmyzu po ovoce); ohrožení: ztráta habitatů, status IUCN: LC

 

chybí ji vak, je jediným savcem, kterému se dokonale zhojí poškozená mícha, stejně jako u člověka po ozáření kůže ultrafialovým světlem trpí smrtelně nebezpečným zhoubným melanomem

 

biolib, animaldiversity, iucnredlist


fotogalerie